Når man får lavet en plastfyldning eller en plastfacade limer plasten sig fast til tanden. Det betyder, at tandlægen kun behøver at bore cariesen væk. Plastens limende effekt forebygger også, at tænderne kan revne. Plasten er lavet i særligt slidstærkt materiale, der kan holde i mange år og så er materialet ugiftigt for patienten.
Derudover laves plasten, i modsætningen til de ældre blyfyldninger (plomber) og sølvfyldninger, så den i dag matcher tandens naturlige farve.
Man siger, at en plastfyldning i reglen skal udskiftes ca hver 8-10 år. Jo større en fyldning er, jo oftere vil den også skulle udskiftes. Derfor vil meget store fyldninger i kindtænder ikke have en lang holdbarhed og derfor anbefales i mange tilfælde en kronebehandling i stedet for.
Det er ganske normalt, at nogen vil kunne opleve smerter efter en plastfyldning. For nogle vil det føles som isninger i tænderne. Dette vil dog aftage af sig selv et par uger efter behandlingen. Oplever du, at smerterne eller isningerne varer ved, skal du kontakte din tandlæge.
En tand har fem overflader: tyggefladen, kindfladen, tungefladen og to mellemrumsflader. Når man skal vurdere om den bedste behandling af tanden er fyldning eller en krone, kigger man på hvor mange af tandens flader, der er beskadiget. En plastfyldning anvendes til mindre beskadigede tænder, da en meget beskadiget tand kan gøre det umuligt at lave en fyldning, der slutter tæt om tanden. Plast kan være en god idé til behandling af knækkede tænder, men kun hvis tanden ikke er knækket helt ned til tandkødet, da behandlingen kræver at tanden tørlægges helt.
En behandling med plastfyldning er billigere end hvis man for eksempel skal have lavet en krone i tandfarvet materiale.